Formel 1

På startsidan har vi redan skrivit om kända biltävlingar och där även inkluderat Formel 1, men nu tänkte vi ge världens största biltävling en egen artikel. Vi tänkte ta upp lite saker som skett undersäsongen och läget inför de sista tävlingarna.Formel 1

Svenskt på startlinjen

Det kanske mest anmärkningsvärda för svensk del inför säsongen var definitivt att svenske Marcus Ericsson, som tidigare skördat framgångar i Formel 3, nu fick chansen att köra Formel 1 för stallet Caterham. Säsongen har dock inte varit någon riktigt succé för örebroaren, för med knackiga förutsättningar så kommer knackiga resultat. Och även om man redan på förhand dömde ut svenskens chanser och lade vågade 1000 gånger pengarna på att han skulle lyckas vinna så trodde han nog inte ens själv på att det skulle bli såna motgångar som det ändå blivit.Men trots motgångarna så är Ericsson fast besluten att stanna i Formel 1 i många år. Han säger i en intervju med Eurosport att han njutit av året och att hans målsättning är att fortsätta att köra Formel 1, sedan om det blir i Caterham eller något annat stall, det spelar mindre roll.

Mercedesdominans

Det som varit det mest intressanta för alla som inte är svenskar och Formel 1-intresserade är naturligtvis kampen om vinsten i årets världsmästerskap. Det har varit Mercedes år i år, efter flera år av dominans från Red Bull-stallet – något vi återkommer till längre ner i artikeln.Det är Nico Rosberg och Lewis Hamilton som totalt har dominerat årets mästerskap, och ligger etta och tvåa i förarmästerskapen – vilket automatiskt gör att Mercedes kommer att bli överlägsna segrare i konstruktörsmästerskapen. Kampen om vem som vinner av de båda Mercedesförarna kommer dock förmodligen att pågå ända till sista loppet. Just nu är det fördel Lewis Hamilton efter att han vunnit Singapores grand prix, medan Rosberg fick bryta.

Schumachers olycka

En annan stor rubrik under säsongen och en historia som de flesta Formel 1-fans följt med förskräckelse är den om Michael Schumacher och den mycket allvarliga skada han ådrog sig i skidbacken i slutet av förra året. Det såg länge mycket kritiskt för den mångfaldige tyske världsmästaren, och länge var det oklart om han skulle överleva. Enligt de senaste nyheterna som släppts i skrivande stund så har man dock bekräftat att Schumacher fått komma hem från sjukhuset och vårdas nu i hemmet. Riktigt hur illa det är ställt med tysken är fortfarande ändå oklart för allmänheten.

En mästares fall

Den sista anmärkningsvärda rubriken hintade vi om tidigare när vi skrev om Mercedes dominans i årets tävlingar. Det har ju också inneburit att Sebastian Vettel som vunnit förarmästerskapen fyra år i följd, nu har fått stiga åtsidan och kommer inte att ånyo försvara sin världsmästartitel. Det är till och med så att han i år är frånåkt av stallkamraten Daniel Ricciardo som ligger på tredje plats, efter suveränerna från Mercedes.