Tävlingar med blandade fordon

Det finns faktiskt tävlingar där allting inte är lika strikt. De professionella tävlar fortfarande om prispallen men även amatörer får delta. Det handlar mer om resan än att faktiskt komma i mål. 

Dakarrallyt

Det här rallyt har körts i flera årtionden. Det började med en fransman som åkte vilse i den afrikanska djungeln. Istället för att bli livrädd så fascinerades han djupt av sin omgivning och ville att fler personer skulle få se vad han såg. Det var starten till rallyt som gick mellan Dakar i Senegal och Paris, Frankrike.Här får man delta i alla möjliga fordon. De populäraste är bilar, fyrhjulingar, lastbilar och motorcyklar. Det följer också med konvojer av hjälpfordon som har med sig verktyg och reservdelar om någon av deltagarnas fordon skulle gå sönder.Det är inte bara amatörer och professionella förare som kör tävlingen. Även företag deltar för att testa gränserna på sina fordon. DAF är har varit med sedan åttiotalet för att visa upp och testa sina lastbilar.

Gumball 3000

En helt annan typ av tävling som tillåter olika fordon och en blandning mellan proffs, amatörer och företag. Den här tävlingen är för rent nöje och ett sätt för de rika att köra runt med sina senaste sportbilar. Företag visar gärna upp lyxmodellerna och sina konceptbilar.Tävlingen går genom flera länder och körs på allmänna vägar, något som inte uppskattas av myndigheter. Ett år fick tävlingen lov att ändra rutt då Tyskland förbjöd dem att komma in i landet.Tävlingen har inte varit utan kontroverser. Många personer åker fast för fortkörning och rattfylla eftersom varje stopp i tävlingen leder till en enda stor fest. Det har även hänt olyckor som drabbat trafikanter utanför tävlingen.