Motortävlingen du måste se live

Motorsport ska man se live, det finns inget mer exalterade som motorfantast än att höra ljudet från motorerna när de svischar förbi på banan. Du vill stå så nära att vinden tar tag i håret när de passerar och du vill vara en i folkmassan som stojar och ropar när bilarna går över mållinjen. Problemet är mer att det finns många motortävlingar runt om i världen. Vilka ska man prioritera om du vill uppleva det bästa motorsportvärlden har att erbjuda?

De supersnabba bilarna i Formel 1 är helt otroliga att se flyga fram längs banan. F1 föddes i Europa men nuförtiden är de stora tävlingarna utspritt över hela världen. Flera deltävlingar leder upp till den stora finalen. Det är minst lika fascinerade att se bilarna klättra upp i hastighet, som att se på när stallets reparatörer byter däck på några sekunder. Om du bara har tid och råd med en motorsportresa det här året, är F1 på toppen av listan. Det finns företag som arrangerar allt åt dig, de bokar biljetterna till tävlingen och fixar med resan och boende. De kan till och med boka restaurangbesök och taxiresor fram och tillbaka från flygplats och tävlingen.

Det här är en av världens dyraste sporter där stallen lägger miljoner på kraschtester, tillverkning, frakt och utveckling. Man har försökt i flera år att sänka kostnader så bra stall inte behöver gå i konkurs på grund av kostnaden, men än så länge ser priserna bara ut att stiga. Stallen får köpa in motorn från tillverkare men ska bygga bilen själv, något som gjort sporten så pass dyr. Frakten runt hela världen kostar också: McLaren hade exempelvis med sig 92 personer och 32 ton reservdelar utöver bagage och de tre bilarna.

Det brukar talas om Formel 1 cirkus och med det antalet inblandade i varje stall så förstår man varför det är så. För dig som sitter på åskådarplats får ju uppleva bilarna i sin prakt på banan och det är i och för sig en häftig upplevelse. Det skulle ju vara otroligt spännande att få åka med ett stall under ett tag för att se allt runt omkring själva tävlingarna.