Konsten att serva bilen

En bil behöver regelbunden tillsyn och vård. Den viktigaste informationen när det gäller din egen bil får du i bilens servicebok, som berättar om när bilen måste servas på olika sätt och när detta ska ske. Andra källor är till exempel Trafikverket, vars uppgift är att bland annat ansvara för trafiksäkerhet. En artikel värd att läsa finns på Trafikverkets hemsida.I artikeln rekommenderar man särskilt att vara noga med att byta oljor och filter, se till att motorn är ren och att man kollar lufttrycket i däcken. Bortsett från att det sistnämnda bidrar till graden av trafiksäkerhet så är det också bra för ekonomin. Med dessa enkla åtgärder kan man sammanlagt minska bränslekostnaden med över 10 procent om året; för en genomsnittlig förare 1 500 -2 000 kr/år. De flesta reservdelar går också att köpa billigt via nätet. Mekanika är exempelvis en butik som säljer bildelar till de flesta bilmärken, allt till rimliga priser. De har även reparationshandböcker för den som behöver mer guidning.

Egenvård

Förutom de åtgärder som Trafikverket rekommenderar så är det ytterligare ett antal åtgärder du själv kan vidta för att få en bättre fungerande bil men också för att öka dess livslängd.

  1. Följ instruktionerna i serviceboken och se till att bilen får regelbunden service.
  2. Kolla upp bilens allmänna funktionsförmåga då och då genom egna minitester. Bromsförmågan kan till exempel testas genom att göra en lite kraftigare inbromsning. Om bilen då ”drar” åt det ena eller andra hållet kan det vara ett tecken på att någon av bromsbackarna är sliten. Man kan också känna att fjädringen fungerar som den ska genom att passera en vägbula i lite höger hastighet. Blir det då genomslag eller missljud kan det vara ett tecken på att något är fel.
  3. Smörj in gångjärn på dörrar och baklucka.